Animatie TT wandeltocht

Bijna 100 jaar geleden vond in Drenthe de allereerste TT plaats, tegenwoordig bij iedereen bekend als de TT van Assen. De eerste TT’s werden gereden door verschillende Drentse dorpen, zoals Rolde en Hooghalen. En het gave is dat deze voormalige stratencircuits nog steeds bereikbaar zijn en open voor bezoekers en toeristen.

De TT Wandeltocht staat helemaal in het teken van deze wandelroutes, samen met de historie van de TT en prachtige kunstwerken van het Toyisme. In opdracht van de provincie Drenthe en de TT Wandeltocht mochten we een animatie maken over alle mogelijkheden die Drenthe biedt met een TT bril op.

In deze blog vertel ik hoe we deze animatie hebben gemaakt en welke stappen er genomen zijn.

Briefing
Het begin. De briefing staat in het teken van kennismaken, informatie uitwisselen, veel vragen stellen en zo voorzichtig tot een eerste invulling van de animatie komen.

Gewenst was een animatie die zowel het verleden als het heden goed moest laten zien. Een animatie die het verhaal verteld van de TT Wandeltocht en alle bijzondere plekken die de bezoeker kan gaan bekijken tijdens de wandelingen.

Daarnaast zijn de 6 dorpen waar de TT vroeger doorheen reedt belangrijk, evenals de natuur, denk hierbij aan de Hondsrug (UNESCO gebied!) en de prachtige Ieberenplas.

De eerste TT ging door Rolde..

..en door Hoog- en Laaghalen

Concept

Samen met de klant (Dank Frank!) hebben we een concept bedacht voor een animatie van ongeveer een minuut. We zien 2 wandelaars door Drenthe lopen en genieten van de natuur. We zien het moderne TT circuit en ook de voormalige stratencircuits. We zien de dorpen en we zien de hoofdstad Assen. We zien best veel, dat is geen doel op zich maar in de storytelling wilden we al deze onderdelen een plekje geven:

  • TT Circuit Assen
  • Rolde 100 jaar geleden
  • Het Toyisme
  • Boswachter Evert Thomas  
  • De uitkijktoren Holmers-Halkenbroek
  • De Ieberenplas
  • Stratencircuits van Hoog- en Laaghalen

De hoofdtribune van het TT circuit

Ook speciale aandacht voor de 6 TT dorpen. De allereerste TT werd in 1925 gereden en 3 jaar later is de TT naar Assen verhuist. De dorpen waar de eerste TT’s doorheen gingen vormen het hart van de TT wandeling. We hebben per dorp gekeken wat dit dorp zo bijzonder maakt en hoe we dit kunnen verbeelden in de animatie.

De 6 dorpen en hun kenmerken:

  • Schoonloo=het wolvenpad
  • Grolloo=Harry Muskee en Egbert Streuer
  • Hooghalen en Laaghalen= oude TT icoon
  • Assen=Drents museum / uitstekende bereikbaarheid
  • Rolde=de molen
  • Borger=hunebedstenen & UNESCO gebied

De Ieberenplas

Aanzet beeldtaal

Vanuit de opdrachtgever waren er eerder al wat beelden ontwikkelt voor de homepage van de TT Wandeltocht. De stijl die we hierin zagen hebben we als uitgangspunt genomen voor de op te zetten beeldtaal.

Schetsmatig hebben we een aantal tekeningen gemaakt voor de key scenes in de animatie. Samen met de klant hebben we deze besproken en gekeken wat er nog beter kan. Het resultaat: een eerste aanzet tot het storyboard.

Script/ voice-over tekst

Een animatie van 60 seconden bevat tussen de 110 en 130 woorden aan tekst. Met dit in het achterhoofd en aan de hand van de globale indeling die we eerder al hebben gemaakt zijn we aan de slag gegaan met het script, de woorden die de luisteraar straks hoort wanneer zij of hij de animatie bekijkt 🙂

Bij deze animatie is het script echt ondersteunend aan de beeldtaal, dus ook zonder de voice-over te horen moet de kijker snappen en zien waar de animatie over gaat.

Boswachter Evert Thomas

De uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

Vertalingen

Voor de provincie Drenthe zijn Duitse toeristen belangrijk. De animatie wordt daarom 2-talig opgezet, zowel een NL als DE versie. Nadat het Nederlandse script klaar was hebben we het script vertaald naar de Duitse taal. Een extra taal betekent vaak ook een aangepaste timing per scene, dit omdat woorden in een andere taal soms net iets langer of korter duren.

Storyboard

In het storyboard doorlopen we het hele verhaal en zien we elke scène uitgewerkt, vaak in 1 afbeelding. Het doel van het storyboard is om te bepalen wat we wel en niet in elke scène zien en op welke plek. De precieze kleuren zijn hierbij nog niet van belang al hangt de werkwijze ook af van de stijl waarin een animatie wordt gemaakt.

Bewegend storyboard

Is het storyboard klaar? We weten dan wat we zien in welke volgorde. Ook weten we wat de kijker hoort op welk moment. Wat we nog niet weten is waar de nadruk op wordt gelegd in elke scene en hoe zien bijvoorbeeld de overgangen tussen de scènes eruit. Hier komt het ‘Moving storyboard’ om de hoek kijken. Bij deze animatie hebben we het bewegend storyboard in zwart-wit gemaakt, een hele leuke stap in het proces omdat je hier voor het eerst een ruwe versie van de animatie ziet. 

De productie

Jaaaa!!!!!! De animatie wordt gemaakt. Elke scène wordt ingekleurd en uitgetekend. De animatie voor de TT Wandeltocht is 100% met de hand getekend dus je kunt je voorstellen dat deze stap even wat tijd en geduld kost. 

TT Wandelroutekaart met hierop alle dorpen

Editing

De animatie is getekend en voor 85% klaar. Bij het Editen wordt de animatie in elkaar gezet, alle scènes worden in de juiste volgorde en met de juiste lengte getoond. In de volgende stappen zetten we de puntjes op de i en maken we er een volwaardige film van.

Voice-over toevoegen

Persoonlijk vind ik het een van de leukste stappen: het uitkiezen van de voice-over. Een voice-over draagt een animatie en versterkt de stemming die de beeldtaal bij de kijker oproept.

Voor deze animatie hebben we 2 voice-overs voorgedragen aan de klant: Michiel voor de NL versie en Sebastian voor de DE versie. Beiden hebben een karakteristieke stem en hebben eerder gewerkt voor merken als Volkswagen, Mercedes en Unilever.

Per voice-over hebben we een briefing gemaakt, hierin geven we aan wat het doel en de doelgroep van de animatie is. Ook wat de gewenste sfeer is (bijvoorbeeld meer corporate of juist wat commerciëler) en of er bijzondere uitspraken in het script voorkomen (bij ‘Ieberenplas’ moet de klemtoon bijvoorbeeld in het midden liggen).

Het Toyisme

Sound-design & muziek

Luister de animatie met je ogen dicht en je hoort precies wat we hebben gedaan met het sound-design, achtergrondgeluiden vanuit het bos of vanaf de racebaan bijvoorbeeld. Dit in combinatie met de achtergrondmuziek.

Ondertitels

Als laatste stap hebben we de ondertitels toegevoegd. Dit kan in de video zelf of via de software van een player als YouTube. In dit geval hebben we voor het laatste gekozen, de bezoeker kan er zo eenvoudig zelf voor kiezen om de ondertiteling wel of niet te tonen. 

Bekijk het eindresultaat..

De animatie met de Duitse voice-over