Mannelijke of vrouwelijke voice-over kiezen? Animaty legt uit!

Wat is nu beter: een mannelijke of vrouwelijke voice-over voor je animatie? In de deze blog bespreken we dit onderwerp zodat jij een goede keuze kunt maken ✔

Kies je mannelijke of vrouwelijke voice-over voor je animatie?

Je hebt een animatievideo laten maken. Bijvoorbeeld een uitlegvideo voor je product, een reclamevideo of een promotiefilmpje. Zeker bij animatie wordt in veel gevallen gekozen voor voice-over. Maar dient de volgende vraag zich aan: kies je een mannelijke of vrouwelijke voice-over? In deze blog van Animaty gaan we in op dit onderwerp. Hopelijk helpt het je een keuze te maken!

Wat is voice-over precies?

Bij voice-over wordt er een stem ingesproken 'over beeldmateriaal heen'. In dit kader kunnen we verschillende voorbeelden bedenken:
- Een natuurfilm waarbij je een heldere mannenstem hoort die uitleg geeft. Deze stem hoort uiteraard duidelijk niet thuis in de gefilmde setting.
- Een film die in het Frans is gesproken maar waar Engelse stemmen 'overheen' worden gedaan.
- Cartoons en animaties!

Dat bepaalde films en animaties voice-over nodig hebben staat buiten kijf. Maar waar kies je dan voor? Een mannelijke voice-over? Een vrouwelijke voice-over? Natuurlijk is de keuze hierin volledig aan jezelf. Wel is het zo dat er bepaalde soorten stemmen zijn die goed passen bij bepaalde soorten video's.

Soorten stemmen: denk goed na over wat past bij je video

Dat een stem mannelijk of vrouwelijk is, is enkel een gegeven. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop een stem gebruikt kan worden. Maar waar kies je nu voor? Een zware mannenstem of een vrolijke vrouwenstem? Vraag eens rond in je omgeving! Toon ze het filmpje zonder geluid, leg uit waar het over gaat en vraag ze wat zij vinden passen. Ook is het goed om vergelijkbare video's te bekijken. Wat voor stemmen worden hierin gebruikt? Naast je eigen voorkeur kun je deze informatie meenemen in het maken van een keuze!

Luisteraars geven voorkeur aan vrouwelijke voice-over bij uitlegvideo

Het is misschien leuk om even in te gaan op een onderzoek van CXL Institute. Dit instituut heeft onderzoek gedaan naar de voorkeur voor de voice-over bij een 'explainer video' (uitlegvideo). Uit dit onderzoek is voortgekomen dat men een (professionele) vrouwelijke voice-over betrouwbaar vindt. Ook vonden zij de (professionele) vrouwelijke voice-over fijner om naar te luisteren. Weet je dus echt even niet welke keuze je maakt voor je uitleg-animatie? Ga dan voor een vrouwelijke voice-over 🙂

Toon, persoonlijkheid en accenten: maak er iets creatiefs van

Of je nu kiest voor een mannelijke of vrouwelijke voice-over: je kunt nog steeds veel creatieve keuzes maken. Wil je een grappige animatievideo maken? Kies dan bijvoorbeeld voor een hoge vrouwenstem met een leuk accent. Wil je een serieus onderwerp bespreken? Kies dan bijvoorbeeld voor een heldere mannenstem. Je kunt veel kanten op door het spelen met toon, accent en persoonlijkheid! Uiteindelijk geldt immers de volgende zinsnede: "Toon, persoonlijkheid en accent kunnen net zo belangrijk zijn als de keuze voor een mannelijke of vrouwelijke voice-over voor je animatie."

Zowel vrouwelijke als mannelijke voice-over prima keuze voor je animatie

Hoewel een vrouwelijke voice-over de voorkeur kan genieten bij een uitlegvideo, snijdt bovenstaande het meeste hout. De keuze voor intonatie, toon, accent en meer is veel belangrijker dan de keuze voor sekse. Ga jij aan de slag met een animatievideo? Staar je dan niet dood op de keuze voor man of vrouw. Kijk vooral verder dan dit en volg het creatieve proces.

Een animatie laten maken? Advies over voice-over? Animaty staat voor je klaar

Het maken van een animatievideo is niet iets wat je zomaar doet. Hier komt nogal wat bij kijken. Wil je een professionele animatievideo? Of heb je wel behoefte aan wat advies? Of het nu gaat over animaties of de bijbehorende voice-overs: Animaty staat voor je klaar. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons. Bel Gerald op 06 - 15 28 23 97 en mailen kan naar support@animaty.nl Wij helpen je graag aan een succesvolle animatievideo met passende voice-over!

   - - -