Tekst of video? De juiste mix

Tekst of video? De juiste mix – Animaty en Machielsen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is het gezegde. Maar is dat wel zo? En kun je nou beter beeld of tekst inzetten op zakelijk gebied? Moet je kiezen, combineren of afwisselen? Uiteraard is er zowel voor tekstuele als visuele content wat te zeggen en heeft iedereen daar zijn eigen mening over. In deze gastblog geven Machielsen (contentmarketing- en vertaalbureau) en Animaty (maker van animated, explainer en whiteboard video’s) hun visie.

Content is king

Ver voor de tijd dat video’s en animaties ook maar mogelijk waren, was een geschreven boodschap de manier om je doelgroep iets kenbaar te maken. Door middel van de juiste woorden vertel je een verhaal, maak je een statement, geef je informatie, zet je iemand aan tot actie, deel je nieuws of zorg je ervoor dat zoekmachines je beter vinden op het internet. Dit laatste is gelijk een punt van aandacht. Wij denken dat je niet om (goede) geschreven content heen kunt. Die is namelijk bepalend voor je vindbaarheid online. Inhoudelijke, relevante content zorgt er namelijk voor dat zoekmachines je hoger gaan ranken.

Daarnaast zorgt sterke geschreven content ervoor dat je jezelf kunt neerzetten als autoriteit op jouw vakgebied. Door je kennis te delen in de vorm van geschreven content (blogs, whitepapers, e-books etc.) geef je de lezer een kijkje in jouw keuken en het onderwerp waarin jij goed bent.

Het oog wil ook wat

Geschreven content is dus belangrijk voor je vindbaarheid en is een manier om jezelf als autoriteit neer te zetten. Maar waarom hoor je dan steeds vaker dat je een verschil kunt maken met visuele content? Om je een beeld te geven zijn hier een paar cijfers over visuele content:

• Gemiddeld wordt content met visuals 94% vaker bekeken;

• Visuele content wordt 40 keer sneller gedeeld op social media;

• 90% van de informatie die naar het brein wordt doorgestuurd is visueel;

• Mensen onthouden 80% van wat ze zien, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen.

De kracht van animatie

Een video is een van de krachtigste vormen van visuele communicatie. Uit onderzoek naar online koopgedrag blijkt dat het bekijken van productvideo’s bij 52% van de consumenten bijdraagt aan het nemen van een beslissing. Door animatievideo’s in te zetten kun je op een vrij makkelijke (en goedkope) manier je verhaal vertellen. Een animatie kan bijvoorbeeld gemakkelijk en snel informatie overbrengen of een productieproces laten zien. Het wordt steeds belangrijker je (corporate) verhaal zo simpel mogelijk te vertellen, omdat consumenten een korte spanningsboog hebben en snel zijn afgeleid. Een succesvolle animatie brengt iets nieuws over én zorgt voor herkenning bij de kijker. Als deze combinatie goed binnenkomt, heb je de meeste kans dat de boodschap blijft hangen.

Maak er een cocktail van

Er is dus voor zowel tekst als animaties iets te zeggen. Eigenlijk kun je het beste allebei inzetten! Hoogwaardige geschreven content is onmisbaar, onder andere voor je geloofwaardigheid, autoriteit binnen je vakgebied én je vindbaarheid. Het gebruik van animaties heeft als voordeel dat je in relatief korte tijd simpel en snel een boodschap kunt overbrengen, die goed blijft hangen als je de juiste ingrediënten mixt. Proost!